Menomonee Valley Park Pavilion – University of Wisconsin


Today F+ is bringing it state side with Menomonee Valley Park Pavilion by the University of Wisconsin students, and Professor Kyle Talbott.  The project was first conceived for the second bi-annual Marcus Prize, however beyond the prize the pavilion fostered a great design, construction, and green design element few studios can really accomplish.  Not only is that it a permanent fixture and great addition for the local community.  Check it out!

SCHOOL: University of Wisconsin SOA
PROFESSOR: Kyle Talbott 
YEAR: 2010
COURSE: Marcus Prize –  design/ build studio

“Conceived for the second bi-annual marcus prize, berlin-based barkow liebinger architects and professor kyle talbott of the university of wisconsin school of architecture and urban planning have led a group of students to design a small scale shelter on a brown field site in milwaukee, wisconsin. ‘menomonee valley park pavilion’ puts focus on site-specific design, exploring the overlapping moment between the area’s industrial and natural elements. the ecological reclamation project is the first in a series of pavilions that will be built in the public parkway.

constructed out of plywood, glue-laminated beams, and a system of v-shaped steel columns, the free-standing pavilion is transparent in its structure, leaving exposed all of its building components. The leaf-shaped roof is topped off with translucent corrugated polycarbonate, allowing a large level of sunlight to filter through. towards the back, a small enclosure constructed out of recycled black locust hardwood provides storage for landscaping tools. the positioning and orientation of the pavilion ensures direct views of a nearby river and remains accessible to the rest of the park through a network of bike paths.

he result of an intensive process of fabricating and testing, the project addresses constructability, material behaviour, and durability in the wisconsin climate. students worked with full-scale mock-ups before building prefabricated components at an off-site workshop, working with local metal manufacturers to mass-customize steel plates and connectors. the floor of the pavilion uses stone pavers that have been
reclaimed from a nearby closed pabst brewery.”

All text via www.designboom.com
Images via kyle talbott and picasaweb.google.com 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s