Detroit Installation- University of Michigan

Check out this small installation on the facade of an old store in Detroit.  Created from metal triangles, the facade maintains security of the space within, while at the same time allowing natural light to penetrate.  This is a great project, and a pretty great way to draw attention to an area at a smaller local scale.

SCHOOL: Taubman College of Architecture and Urban Planning ( U of Michigan)
STUDENTS:
  Anand Amin, Andrew Aulerich, Lauren Bebry, Ashley Goe, Tarlton Long,  Justin Mast, Andrew McCarthy, Matt Nickel, Kurt Schleicher, Andrew Stern, Lauren Vasey, Ning Wang, and Brenna Williams
PROFESSORS: Catie Newell, Maciej Kaczynski.

“Detroit is an interesting place to think about architecture. There is not a ton of new construction, and there does not need to be,” says University of Michigan graduate student Justin Mast. In a city that has been attracting with its untamed ruins more so than its habitable architecture these days, Mast and his fellow students at U Michigan’s Taubman College of Architecture and Urban Planning envision a new Detroit that makes use of the city’s abundant architectural skeletons instead of overlooking them. “We are thinking about what the practice of architecture looks like after school in Detroit,” Mast adds.

Out in North Corktown, Detroit, locals can get a glimpse of what the future of the city may look like: Mast is among 13 University of Michigan students behind a new permanent installation at a vacant storefront, soon to be revived into an artist live-work space. According to Curbed, the one-story structure once had a curving glass façade, which had been crudely replaced with concrete block when the students first happened upon the site. The challenge became to make the space more open without making it vulnerable to break-ins. The students responded with a distinctive, perforated metal grating, wrapping the storefront in a distinctive façade of pleated metal triangles.

By day, the installation shocks with its fluid sense of movement; contrasted with the smooth, streamlined husk of the former auto repair shop’s original façade, the jagged, undulating metalwork respects its site’s humble origins while wildly innovating upon it. By night, the lattice of triangular openings lets out the light from within, giving the façade a shimmering, luminescent texture. The project dazzles with its jarring juxtaposition of old and new, refusing to conceal its cut-and-pasted, collaged aesthetic.

Check out the studio description at cathlynnewell.com

All text and images via Curbed & Architizer

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s