Local Strip: Tiberias City Center- Itai Belinkov

local strip - final project_Page_5

One of the strange things about Architecture school is that a lot of the time is spent in pursuit of a form that seems driven by a current context, and although many people strive to ground their projects in the local area, few are able to do it well.  This project, from Itai at WIZO, seeks to do the aforementioned, by creating a building, but the context looks back into history, and is influenced by the forms of the current and past space.  We think it works pretty well.

NAME: Itai Belinkov
SCHOOL: WIZO Haifa Academy of Design and Education
PROFESSORS: Zvi Koren, Liran Chechik
COURSE: 5th Year Final Project
YEAR: 2012

The project suggests planning within the existing texture of the town center – a space designed out of the quest for the characteristics of the local identity. The project includes urban planning of a strip (approximately 1 km. long) and a detailed plan of the most important section.

local strip - final project_Page_1

The urban planning suggests widening of the town center along an alternative route found by inquiry of the area. It includes a combination of a market and a program of mixed use   – residential, commercial, and touristic, a park, office space and town-hall. The market has a two-fold task: programmatic and metaphorical. The chaotic aspect and the frenetic pace of the market are interpreted and expressed in form. The focus of the detailed plan is the town hall and the public square underneath – a hybrid structure of market and town hall.

local strip - final project_Page_3The architecture of the building is related to the size of buildings of the seventies and is inspired by the cluster of volumes of the Ottoman texture before the destruction of the old town in 48.  The street is continued as a public space under the town hall building. The inner arrangement of the municipality program redefines the transparency of public administration by locating the council hall above the market. The solution for the design as well as the for climatic problem is resolved through deduction of material from the mass and creation of patios which are always in the shade, onto which  office windows  can be opened. In addition, air passage through the patios from the central atrium enables passive cooling and saving of energy. In addition grey water from the building are collected and channeled to a biologic pool in a nearby square which can be used for plant watering.

local strip - final project_Page_4local strip - final project_Page_2

FUTURESOrginal Post by Sean Cahalin

Advertisements

One thought on “Local Strip: Tiberias City Center- Itai Belinkov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s