“Golden Glory” – Münster School of Architecture – Modulorbeat architects


F+ heads into the weekend showcasing our first post from the Münster School of Architecture, a studio collaboration between students and Modulorbeat architects.  The studio designed and constructed the pavilion in just six weeks.  The modular pavilion was designed for a nearby exhibition and was programmed to house a functioning metal work foundry and small information center.   Check it out after the jump!

SCHOOL: Münster School of Architecture
ARCHITECTS: modulorbeat
COURSE: Workshop
YEAR: 2012


On display in Münster from February 26 to May 28, 2012 is the exhibition “Golden Glory. Medieval Treasury Art in Westphalia”, developed by the Westfalen-Lippe Regional Council, the diocese Münster and the excellence cluster “Religion and Politics” at the University of Münster. The exhibition presents some of the finest goldsmith’s work from the late medieval period in Westphalia. Some 300 secular and sacral pieces may be seen across 1500 square meters: symbols for the infinite, the magical and the divine, expression of and testament to the power and wealth of their owners. The exhibition will be shown in Münster at two places simultaneously: at LWL State Museum for Art and Cultural History and at the Domkammer [St. Paul‘s Cathedral Treasury].

The Münster-based architectural group “modulorbeat”, consisting of Marc Günnewig and Jan Kampshoff, was commissioned to design the pavilion. They had already created a portable, temporary pavilion in 2007 for “skulptur projekte münster”, which garnered much attention, not only due to its gold-coloured façade.

modulorbeat developed their new creation for “Golden Glory” together with students from the Münster School of Architecture (msa). At the time of their commission, Günnewig and Kampshoff were searching for a seminar theme to teach at the school.

In varying groups throughout the semester, several designs were developed, linked, revised, discarded and then revised anew, once the construction’s precise location on Domplatz had been determined. With a second group of students, they commenced planning and the realization of the 95 sq. metre pavilion, which was completed in six weeks’ time.

In order to compensate for the slope of the Domplatz, the pavilion was built on top of simple piles made of in-situ concrete and wood, which would leave no traces once they were dismantled. The building has a cross-shaped layout with four “wings”. Each wing open inwards like a funnel, so that the layout is more reminiscent of an abstract windmill than a crucifix. The effect is an inviting gesture to visitors, as the inside path opens up onto the central workshop area.

The walls are made of full wooden plywood panels. Indoors, the wood is visible, lending the foundry area a robust, resilient atmosphere. From the outside, the compact pavilion seems similarly robust, but here the façade is covered in eye-catching, gold-copper metal panels.

The furrowed, vertical profile of the shimmering panels along each of the four wings narrows towards the centre. This creates a dynamic rhythm, in which the sparkling metal mixes with a play of light and shadows that shifts with the passing of the sun overhead. The small pavilion seems to be a portable, accordion-like construction that could be folded up and transported to another location at any time.

The precise construction achieves a lot with little, while allowing for a merry playfulness: the simple forms and materials gain incredible comple- xity through subtle and precise displacements, elevating the project to a most entertaining building. Despite its symmetrical layout, it never looks like a cross but instead seems to reinvent itself at every new perspective. This awakens the urge to circle around the building again and again to look through the large openings at the end of the four wings into its centre.

Using a very reduced selection of materials and colours, the pavilion’s interior design allows for the concentration required by this fine and detailed work. Floor, ceiling and all walls are, like all furniture and other components, crafted from a light coloured wood. This includes the sliding door, through which the foundry can be separated from the information area.

The interior was not only designed but also completely built by modulorbeat together with the students. In fact, all elements used are cost-effective, standardized components that can be found in any hardware shop; the consistent design and uniform colour scheme are what transform them into something elegant.

Thus this marvellous architecture functions on all levels, from big to small. Even from a distance, the golden façade attracts passers-by and indicates the way inside, where the wood and black work surfaces then lead the eye to the tiniest, most valuable things – the objects, which this is all actually about.”

All text and Images from www.dezeen.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s